髪の毛から作られた醤油

中国では醤油に髪の毛が使われていることは新しいニュースではないが,日本でも戦中には醤油の製造に床屋から髪の毛をかき集めて作っていたことは知らなかった。中国製の醤油に発ガン性があるのは髪の毛自体のせいではなく,髪の毛からアミノ酸を抽出するために強力な化学薬品を使っているのと,人体中のタンパク質の分解に関わっているMCPのせい。

Fears about Chinese soy sauce were sparked by a report on Chinese TV that noted local makers were using human hair to create their condiments. Japanese soy sauce makers used to use human hair, too.
"During the Pacific War (World War II), food shortages meant that the soy beans used to make sauce instead became a foodstuff and hair was gathered from barbers and used to make ersatz soy sauce," Satoshi Noguchi, the boss of Noguchi Rihatsu barbershop in Kashiwa, Chiba Prefecture, tells Asahi Geino.

工人:这个就是一母液(氨基酸液)。
记者:这是什么加工来的?
工人:毛发。
记者:什么,毛发?
工人:就是人身上的毛发。
他告诉记者,人的毛发里含有丰富的蛋白质,简单的酸解后就能提取氨基酸,厂里多年来生产的氨基酸液其实都是用人的毛发来加工的,每天消耗的毛发都在10吨左右。

http://mdn.mainichi.co.jp/waiwai/0411/1117soysauce.html
http://www.people.com.cn/GB/jingji/1037/2279535.html